Da li je produktivnost na Mac OS-u stvarno veća

2007 godine sam kupio svoj prvi Mac iz dva razloga.

Prvi razlog je bio u nedovoljnom poznavanju ovog operativnog sistema na našim prostorima. To mi je obezbedilo dovoljnu sigurnost podataka koje sam čuvao na njemu jer sam tada prvi put osetio šta znači kada ti neovlašćeno priđu podacima i iskoriste ih, javno. Naši računari su bili na Win operativnim sistemima i povezani u lokalnu mrežu, a podaci su bili zaštićeni šiframa. Ipak je pristupljeno tim podacima. Nabavio sam MacBook i kupio iPhone. Od tada više nisam imao problema sa neovlašćenim pristupima podacima. Ovaj potez je eliminisao i mogućnost postavljanja trojanaca i raznih virusa na ove mašine. Ustvari, kada si na otvorenom, na netu, normalno je, statistički, da pokupiš neke od ovih buba ali je caka bila u tome da se one nikada nisu aktivirale na Mac mašini. Bile su pisane za Win operativni sistem.

Drugi razlog je bila Apple-ov prelazak na jeftinije Intel procesore, objava Snow Leopard OSX operativnog sistema i počela je prodaja iPhona. OSX operativni sistem, si dobijao besplatno uz kupljeni računar, bio je više puta jeftiniji od MS Win, ako si ga kupovao posebno, i nije bio komplikovan za registraciju. U jednom trenutku sam imao 4 kupljene legalne kopije Win-a, jer nisam mogao da ih registrujem iz nekog samo MS poznatog razloga. Kupio sam jednu kopiju Snow Leoparda i dan danas je imam, a već godinama unazad je OSX besplatan, dok se Win još uvek plaća i uvek će se plaćati. Sa jeftinijim Intel procesorom, Mac-ovi su postali dostupni i srednjoj klasi koja je sve više koristila personalne računare. Još uvek su bili dosta skuplji od prosečnih brendiranih PC mašina ali sam u proseku koristio svaki više od tri godine. Za te tri godine prosečan PC je bio van stroja 2 godine, pogotovo ako su ga koristila deca.

Sada koristim MBP iz kasne 2013, koji ima 15” ekran, 16GB rama i SSD disk kapaciteta 512GB. Naravno i retina displej. Znači, bez problema radi već 5 godina, a i sada kada bi kupovali ovakvu mašinu, to bi bila mašina iz top ponude i u Mac i u PC svetu. Operativni sistem OSX je prirodniji za rad i toliko je inovacija bilo u Snow Leopardu da je te daleke 2007 godine ovaj operativni sistem izgledao kao iz SF filmova, a opet mnogo prirodniji za rad od Win-a u to vreme. Win je napravio veliki skok sa verzijom 10 i sve je bolji. OSX sa svojom stabilnošću i pouzdanošću u radu je doprineo da se oko ovog sistema grupiše većina razvojnih softverskih kuća, a i ogroman broj startup firmi. Od 2007 do 2018 godine potpuno se obrnula slika u izboru dostupnih programskih rešenja za sve oblasti primene računara.

Moje dete je svoj iMac koristilo punih 6 godina, a još uvek ga koriste nečja deca. Posle se iz praktičnih razloga prebacilo na moj prvi MacBook koji je tada imao već dobrih 9 godina. Sada koristi isključivo iPad. Savet roditeljima, najmanje ćete imati glavobolje ako detetu kupite Mac. Ove mašine dolaze sa preinstaliranim programima koji su interesantni deci, postoje vizualna uputstva kako se koriste (uče i jezik i kako se koriste aplikacije), imaju izvanredne ekrane i zvučne sisteme koji mogu da se kontrolišu na daljinu, sa vašeg iPhone-a, kao daljincem. Sa iPada imate punu kontrolu, možete da posmatrate šta dete svo vreme radi i možete sve potencijalne “kvarove” da rešite iz svog krila, tu gde ste se udobno smestili. Samo čujete iz dečje sobe jedno “Hvala!” i to je sve.

Strategija Appla oko pravljenja eko sistema desktop Mac, laptop MacBook, iPhone, iPad,Apple Pencil, Apple Watch, i na kraju iCloud je definitivno privukla ogroman broj korisnika i ovim potezom je Apple preuzeo veliki deo tržišta. Ovako oformljen i dobro postavljen sistem je definitivno dobitna kombinacija. Na poslu, na putovanjima i terenu koristio sam MBP, kod kuće samo iPad. Sa verzijom iOS 12 sam potpuno prešao na iPad. iPhone je svo vreme samnom, kao i Apple Watch. Svi podaci su na iCloud-u (Mail, Documents, Photos, Music, Movies…). Izbor aplikacija za, recimo pisanje, je u odnosu 10:1 u korist OSX u poređenju sa drugim operativnim sistemima. Slično je i pri izboru productivity, utility, music i drugih aplikacija. Ne ulazim u detalje ali recimo jedan OmniFocus, Things, iWrite itd. neće nikada biti napravljeni za Win. PDF format je prirodni deo OSX sistema dok pod Win-om je noćna mora. Adobe aplikacije i dalje obavljaju najveći deo kreativnog posla. MS Office aplikacije su posebno pisane za OSX i iOS operativne sisteme ali je Apple razvio svoje office aplikacije na kojima može biti završeno 100% uobičajenog posla u svakodnevnom radu prosečnog korisnika. Potpuno su besplatne, a rade i na svakom web pretraživaču. Ovo su samo opšti primeri na OSX i Win operativnim sistemima, a sve što radi na OSX, radi i na iOS-u, postoji za to aplikacija. Na verziji iOS 11, u početku sam bio na 12.9” pro verziju iPAD-a, a poslednjih 8 meseci sam na 10.5” pro verziji iPada, i nisam bio nikada tako zadovoljan svojim sistemom rada i produktivnošću, koja zavisi od tehnologije. Možete na netu pročitati puno uspešnih priča po ovoj temi.

Zbog potreba projektovanja uvek sam imao instaliran i Win na Mac mašini kako bih mogao da radim u AutoCAD-u. Uvek mi je Win bolje i stabilnije radio na Mac mašinama, jer su Win drajveri pisani baš za tu Mac mašinu na kojoj sam i radio. Uvek je bilo do 5 različitih modela Mac mašina, samo su se razlikovali tipovi video karata, količina memorije i veličina HD-a. Lako je bilo napisati dobre drajvere za Win. Ista je situacija i danas. Zvuči apsurdno ali bićete zadovoljniji radom u Winu na Apple mašini nego na većini PC mašina.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s